Херпес кажете му не!

Не е болка за умиране, ще мине скоро - така успокояват хората, на които се появяват херпеси на устните (стресници). Може би и вие сте от тези, които периодично се събуждат с огромни червени мехури, които не само изглеждат отвратително, но и болят ужасно. И искате да се скриете от света поне за седмица, докато мине грозният белег. За съжаление пълно лечение на заболяването няма - възможно е единствено да намалите болката и честотата, на която се появява.

Най-общо херпесните вируси са 2 - обикновен човешки херпесен вирус и вирус на варицела зостер. Обикновеният също бива два вида - първи и втори. Първият причинява лабиален херпес, засягащ устните, лицето, шията и понякога ръцете, а вторият - генитален херпес, появяващ се на половите органи. "Разграничението вече не е така ясно, както преди 10 г., и вече се смята, че и лабиалният, и гениталният херпес могат да бъдат предизвикани както от първи, така и от втори тип", обяснява д-р Росица Денчева от отделението по дерматология и венерология в болница "Токуда".
Двата вида херпеси изглеждат еднакво и се разпространяват при контакт на кожа с кожа или на лигавица с лигавица. Това значи, че с вирусите може да се заразите както при сексуален контакт, така и

само от целувка или чрез най-обикновен допир

"Възможно е с ползването на хавлия, с която бърше лицето си, човек да прехвърли вируса и върху гениталиите си, ако използва същата за интимната си хигиена", казва д-р Денчева.
Заразяването с лабиален херпес обикновено настъпва до 5-ата година на човек. Възможно е обаче и на 40 години да "цъфнете" със стресница. При гениталния херпес пък инфектирането става в първите години на сексуалната активност. Доказано е, че колкото по-голям брой сексуални партньори има човек, толкова по-голям е шансът той да се зарази. В този смисъл и колкото в по-голяма степен този контакт е необезопасен, т.е със случаен сексуален партньор и без презерватив, толкова по-висок е и рискът от инфектиране. И презервативът обаче не дава 100% гаранция. "Макар и рядко, е възможно да има заразяване и с презерватив, когато мехурчетата са в зона, която не е покрита", обяснява д-р Денчева.
Характерно за вируса е, че след като попадне в организма, се появява зачервяване и мехурчета в засегнатата област. След това се развиват ранички, които заздравяват за около седмица. Това обаче не означава, че вирусът е напуснал организма - той

остава завинаги в нервната система в неактивно състояние

Ако впоследствие имунитетът на човек се понижи, е възможно това да провокира ново активизиране на херпеса.
Сред факторите, които могат да доведат до активиране на вируса, е стресът. Към тях спадат и съпътстващите инфекции - грипът нерядко отключва херпес на устните. "Затова в старите описания се казва, че като повиши температурата си, на човек му излиза херпес", казва д-р Денчева. "Тежката бактериална пневмония също може да доведе до поява на херпес", допълва тя. При гениталния херпес пък влияние оказва и менструалният цикъл, при който настъпват различни хормонални промени. В резултат на това при някои жени менструалният цикъл може да е отключващ фактор за поява на генитален херпес, което е изключително дискомфортно. Излагането на действието на слънчевите ултравиолетови лъчи също би могло да провокира генитален или лабиален херпес.

Солариумите също могат да доведат до поява на херпес

Вирусът не се лекува напълно, но се препоръчва лечение при всеки пристъп с различни противовирусни средства. Целта е човек да не усеща толкова силно болката и мехурчетата да преминат по-бързо, за да бъде по-малко заразен за околните. Освен това така се намалява и честотата - ако херпесът се е появявал веднъж на три месеца, след лечението това става веднъж на шест месеца, на година и дори по-рядко.
"При лабиален херпес понякога препоръчваме лечение с крем, но зависи и от проявлението му", казва д-р Денчева. По думите й по-често обаче на пациентите се предлага терапия с таблетки, каквато например е задължителна при гениталния херпес. За вида им обаче трябва да се посъветвате с лекар, тъй като при всеки пациент се прилага индивидуален подход. "Във всички случаи препоръчваме да не се взимат самоволно лекарства, тъй като подобно лечение не е безвредно", съветва д-р Денчева.
Пастата за зъби и антибиотичните кремове също могат да помогнат, както и други медикаменти, които ограничават степента на възпалението. Но те не потискат развитието на вируса за разлика от антивирусните средства. Ефектът и от изпробваните различни ваксини срещу херпес е спорен. При някои хора развитието на вируса бива потиснато за дълги периоди от време, при някои въобще няма резултат. Така че най-голямо значение има общата имунологична нагласа на организма.
Важно е да се знае, че херпесите са важен индикатор за начина на живот и за това какво става с организма. Много хора не развиват херпес, когато понижат имунитета си, тъй като организмът им се оказва способен да се противопостави на вирусните инфекции. И тъй като няма начин да ги изхвърлим напълно от организма си, може поне да опитаме ги контролираме.

НАСЛЕДСТВО ОТ ДЕТСТВО
Херпес зостер пък е заболяване, което се причинява от вируса на варицела зостер, който предизвиква варицелата при децата и херпес зостер при възрастните. Най-често човек се среща с него през детските си години - това е варицелата, свързана с обрив по кожата. След като той премине за около 5-10 дни, организмът оздравява напълно, но вирусът остава в него. При понижаване на имунитета, най-често при хора над 60 години, но напоследък и при по-млади, той предизвиква херпес зостер. Това е поява на зачервяване и мехурчета в кожна зона, която е инервирана от съответния нерв, в който вирусът е останал в неактивно състояние. Може да се появи по главата, по тялото, в областта на крайниците. Заболяването се проявява с много силно изразена болка и понякога увреждане на общото състояние. Когато при възрастен човек херпес зостер протича например на фона на някакво общо заболяване, е възможно той да засегне не само една кожна област, а цялото тяло.
Лечението отново става с противовирусни средства. Често се използват същите медикаменти като при обикновения херпес, но с напълно различни дозировки.
Херпес

Статията за херпес е написана от :Силвия Георгиева
За вестник: Сега