Разширени вени

Вените са кръвоносни съдове в човешкото тяло, които носят кръв от периферията към сърцето, поради което се разглеждат в обратна на артериите посока. Обикновено функцията на артериите е свързана с пренасянето на кислород и хранителни вещества и тяхната мускулатура е сравнително добре развита, за разлика от тази на вените, чиято основна роля е да връщат отпадналата от органите кръв към сърцето. Характерна особеност на тези кръвоносни съдове е наличието на клапи в тях. Венозните клапи са тънки, нежни образувания от съединителна тъкан на вътрешната обвивка на венозната стена и по форма са подобни на клапите на аортата и белодробната артерия. Тяхната здравина е генетично предопределена. Клапите, работейки при голямо хидростатично налягане, възпрепятстват връщането обратно на кръвния поток.


Разширени вени
Когато се наруши процесът на изтласкване на венозна кръв към сърцето, говорим за венозна недостатъчност или т. нар. разширени вени. Причините за това заболяване се крият не само в съвременния начин на живот, който в определени случаи се оказва доста заседнал, но са и еволюционно предопределени. Разширените вени са заболяване предимно на кръвоносните съдове на краката - варици, на правото черво - хемороиди, на семенната връв - варикоцеле и рядко на други места (напр., при компресия или запушване на v. portae от цироза или тромбоза на черния дроб, се получават варици на хранопровода), които се дължат на недостатъчност на клапите на тези вени, които в нормално състояние не позволяват на венозната кръв да се връща обратно. Дължи се на отслабване на венозните стени и на съединителната тъкан около тях, която е с различна здравина при хората и това оказва сериозно влияние върху движението на кръвта.
Фактори, които предизвикват хронична венозна недостатъчност

Много често това е проблем, който се появява по време или след бременността, защото докато жената е бременна, се отделя по-голямо количество от хормона естроген, който "размеква" съединителната тъкан около вените и техните стени. Оказва се, че дамите са "привилигировани" в това отношение. Но от друга страна, рискови за получаване на разширени вени са и някои професии, при които преобладава продължителната работа в седящо положение с отпуснати долни крайници (офис-служители, стоматолози, шофьори). Венозна недостатъчност получават и професионалните спортисти след края на своята кариера. Преустановявайки активната си спортна дейност, започват проблеми с болки в ставите и в долната част на краката. Наднорменото тегло е друг сериозен фактор, който определено предразполага към разширени вени.
Развитие на болестта

Заболяването започва с оток по долните крайници след натоварен ден, а пациентите чувстват краката си уморени, тежки и подути. Обиколката на глезена видимо нараства и след като притиснем кожата с пръст и отпуснем, остава вдлъбнатина върху нея. Това е първият белег за възникване на хронична венозна недостатъчност. При втория стадий под повърхността на кожата започват да се забелязват тънички, мрежовидни сини съдове - разширени венули, най-често около глезените или по външната страна на бедрата. Постепенно вените се уголемяват и стават ясно забележими. Появява се и болка. Третият стадий се характеризира с релефни вени от двете страни на краката, уголемени и изпъкнали. Започват да се появяват отоци по глезените, сърбеж и възпаление на кожата над вените, схващане на краката през нощта, червеникаво-кафяво оцветяване на кожата. Крайният стадий е най-тежък, появяват се екземи и язви, които могат да предизвикат кръвоизливи.

Източник: bb-team.org
Разширени вени