Торта от извара

Омесват се добре 140 г захар, 140 г масло, 140 г млени орехи или бадеми, 140 г брашно за месене и 3 жълтъка и се оставят да престоят 1/2 час. Тестото се разделя на две части, разтегля се на тънко и получените два листа се изпичат поотделно в тортена форма или тепсийка.
Пасира се през сито 300 г суха извара от краве мляко (или се смила на месомелачка), смесва се със 100 г пудра захар и 2 жълтъка, прибавят се 50 г стафиди и щипка сол, а накрая внимателно се добавят белтъците, разбити на твърда пяна. Получената плънка се намазва между двата блата. Разбиват се 2 яйчни белтъка с 1 супена лъжица пудра захар па твърда пяна и с нея се намазва горният блат. Тортата се наръсва с натрошени орехи и се пече в умерена фурна, докато пяната започне да пожълтява. Може да се сервира както топла, така и студена.