Алергия от животни

Какво е това алергия

Алергията е състояние на свръхчувствителност на организма към някой алерген.
Най-често срещаните заболявания при кучетата,с които се срещат ветеринарите са свързани със заболявания на кожата и ушите.За разлика от хората,които реагират на алергените с носа,при
кучетата алергията предизвиква дразнене на кожата:от вманиачен сърбеж и лющене до кървави рани и язви.Освен това алергията може да стане причина за хронична ушна инфекция.


Най-честите алергии при кучета:

1.Алергия към паразити (бълхи,акари).
2.Атопична(алергия към вещества във въздуха:мухъл,цигарен дим,цветя).
3.Хранителна алергия.
4.Контактни алергии (контакт с пластмаса,трева и др.).

Котки:
1.Алергия към паразити (бълхи,акари).
2.Хранителна алергия.
3.Атопична.
4.Контактна.

Алергични реакции при кучета с хранителна алергия

Няма алергия към цялата храна,а към определени съставки в храната.Преди всичко трябва да се определи към коя съставка има алергия кучето.Към основните алергени са съставки съдържащи протеини,най-разпространените са:говеждо месо,пиле,царевица,яйца.Алергени също могат да бъдат и различни добавки използвани в храната.

Как да определим алергена?
Кучето трябва да премине на"специална домашна диета",тази диета трябва да се състои максимум от 2 компонента,които вашето куче никога не е използвало.Така например,ако вашето куче е хранено с формула състояща се от пиле,царевица,просо и ориз.То "специалната диета" не трябва да съдържа тези съставки,единствено изключение прави ориза,към него няма алергични реакции.

Примерни диети:
1.Варени картофи (50%) ,патица (или друг източник на протеини,които кучето не е използвало).
2.Варен ориз (за предпочитане кафяв), агнешко месо (или друг източник на протеини,неизползвани досега)

Ориза и картофите може да се заменят с елда и ечемик,не забравяйте да изключите всички витамини и хранителни добавки по време на хранене с тази диета.

Диетата се прилага в продължение на 1 месец ако кучето няма никакви реакции.След 1 месец може да добавите още 1 компонент,и отново следете за реакциите.Тази диета не може да бъде пълноценна за дълго време,за това се препоръчва да определите към кои съставки животното не реагира и да се намери формула на хранене,която да не съдържа алергени.

Препоръчва се също да добавяте комплекс от мастни киселини Омега-3 и Омега-6.След приготвяне на "специалната диета" можете да я разделите на порции и да я замразите,така няма да готвите всеки ден.

Какво да направим,ако диетата не помага?
1. Сигурни ли сте,че по време на диетата кучето не е получавало никакви добавки,медикаменти или витамини?
2. Сигурни ли сте,че източниците на протеини,които кучето е приемало по време на диетата никога не са били употребявани?
Ако на всички въпроси сте отговорили - "да",тогава е възможно вашето куче да има алергия от дихателен характер.
Проверете възможността за демодекоза

Дихателна алергия
Вещества,които предизвикват алергични реакции при кучетата до голяма степен е като при хората:полени,прах,плесен.Наблюдението за редовна проява на алергията позволява да се определи вида й,ако тя е през цялата година-причината е по-скоро в плесента и праха.Ако е сезонна проява-вероятно виновника е цветния пращец.Симптомите на дихателната алергия включват чесане,постоянно лизане,хапане на лапите.Най-силен сърбеж може да има на лапите,кръста,слабините,под мишниците.Кучетата може да се трият в килима,ушите може да почервенеят и да станат горещи(в последствие може да се развие хронична ушна инфекция).Козината може да опада,да стане мазна с неприятен мирис.Алергията също е известна като възможна причина за скаралните грануломи-тежко,трудно лечимо състояние,в което кучето от непрекъснато близане създава многобройни рани по тялото си.


Как да спрем сърбежа от алергия
1.Хладката вода може да спре сърбежа за 20-30 мин.
2.Шампоан от овесена каша помага за спиране на сърбежа.
3.Вода смесена с бял оцет също помага,но внимавайте да не попадне в очите или други чувствителни места.Прилага се най-успешно при сърбеж на краката.
4.Бенадрил.
5.Комплекс от мастни киселини Омега-3 и Омега-6(масло или капсули),продава се в хуманните аптеки.
6.Антибиотици-те се употребяват при постоянен сърбеж,когато кучето си прави рани от постоянно чесане и се получава бактериално заразяване,също така "вторично"гъбично заразяване на местата на сърбежа.
7.Ако всички мерки не помогнат се използват кортикостероиди.Консултирайте се с вашия
Алергия