Храна богати на минерала желязо

Желязото е много важен  химичен елемент за пълноценното човешко здраве, ограничаването на нивото му в кръвта води до заболяването желязодефицитна анемия. Причината за появата на това забелязване е ниско количество на елемента желязо в хемоглобина в резултат на това съдържанието на кислород пренасян с кръвта се ограничава, а това от своя страна причинява ефекта на доминото и повлияване на всички системи на тялото.

Източници на желязо
Хората си осигурява желязо от два източника. Единият е чрез водата, но нивото на химичния елемент във питейната вода е много малко и може даже да се игнорира. Основният източник на желязо за тялото на човека това е храната. Ежедневно ние консумиране заедно с въглехидратите, мазнините и протеините и други хранителни вещества като желязо, магнезий, йод и пр., които са ценни за доброто функциониране на организма. Поради тази причина някои строги хранителни режими ограничаващи приема на химичния елемент могат да да спомогнат за разболяването на анемия. За да се предпазим от анемия най-важното е да се консумира различна храна.

Месото като ценен източник на желязо
Сред храните с богато количество на елемента желязо е месото. Важно е да се храните с червено месо - свинско, телешко и по-малко в пилешкото. Високо ниво на желязо съдържа и месото от риба особено в речните. Хубаво е поне веднъж пъти в седмицата да се яде месо от риба. Освен, че съдържа желязо, месото от риба съдържа цени  Омега 3 освен това месото от риба е едно от най-ценените в средите на диетолозите за гарантирането на вталена фигура без лишения и глад.

Спанака като източник на желязо
Широко известен факт е че високо количество елемента желязо се намира в пролетните тревисти храни, каквато е спанакът. При хора болни от анемия добре е през пролетните месеци да консумират от тази тревиста храна. Консумацията и може да бъде под различни форми, спанак с ориз, зелена салата със спанак и др.

Коприва добър източник на ценно желязо
Друг тревен хранителен източник широко ценен от фармацевти и народни лечители е копривата. Много жени се мусят и не искат да я ядат, а други даже не познават нейните свойства. Но копривата е с много високо съдържание на желязо, тя може да се консумира в сурово състояние или да се изсуши и да се употреби за приготвянето на чай. Копривата се употребява и като лекарствен продукт.
Храни източник на желязо
Храни богати на желязо