Поликистоза

Поликистозни яйчници PCO Basic патогенезата фактор е производството на мъжки хормони (андрогени), които обикновено се увеличава в малки количества.


В повечето случаи си нарасне поради увеличеното производство на яйчниците хормони, но те могат да се произвеждат от надбъбречните жлези. Наранявания се случват в нормалното производство на хормони на хипоталамуса и хипофизата. Високите нива на мъжките полови хормони пречи на нормалното зреене на фоликулите, така че те не зрял и не съобщение на зрели яйцеклетки.

Крайният ефект е настъпване на стерилитет. Увеличаване на яйчниците, множество разширения кистозна форма фоликули в тях, и да се идентифицират на по-късна дата и склеротични промени.

Болните жени се оплакват от менструални болки. Той е удължен или количеството на кървенето е по-малко. Това е стерилна. Високите нива на андрогените води до повишаване на растежа на косата. Около 30%
на пациенти с поликистоза на яйчниците мазнини. Болните са раздразнителни, емоционално нестабилни, се оплака от главоболие и нарушения на съня.

Лечението е хирургично и медицински. Неуспехът на метод на лечение се прибягва до други. И двете процедури са еднакво ефективни. предпочитание към по-млади жени в обща хирургия. Лечение цели да регулира менструацията и да се насърчи овулацията - това е отделянето на хранителни яйце fertilization.продукция на яйчникови хормони, но те могат да се произвеждат и от надбъбречната жлеза. Настъпват нарушения в нормалната хормонална продукция на хипоталамуса жлеза и хипофизната. Високото ниво на мъжки полови хормони пречи на нормалното зреене на яйчниковите фоликули, вследствие на което те не узряват и не отделят зрели яйцеклетки.

Крайният ефект е настъпване на стерилитет. Яйчниците се уголемяват, образуват се множество кистозно разширени фоликули в тях, а в по-късен стадий се установяват и склеротични изменения.

Болните жени се оплакват от нарушения в менструалния цикъл. Той е удължен или количеството на кръвотечението е малко. Налице е стерилитет. Повишеното количество на андрогени води до увеличаване на окосмяването. Около 30%
от болните с яйчникова поликистоза затлъстяват. Болните са раздразнителни, емоционално лабилни, оплакват се от главоболие и нарушен сън.

Лечението е оперативно и медикаментозно. При неуспех от единия начин на лечение се прибягва до другия. И двата вида лечение имат еднаква ефективност. За по-младите жени обикновено се предпочита оперативно лечение. Медикаментозното лечение цели регулиране на менструацията и стимулиране на овулацията - т.е. отделяне на годна за оплождане яйцеклетка.
Поликистоза