Черното е истинското

Може би трябва да направите, без здравословни причини на тортата. Но има и добри новини. Те могат да консумират дневно част от тъмен шоколад - и останете здрави. Малка немско проучване съобщава, че парче шоколад с какао 50% могат да намалят кръвното налягане лесно - и без увеличаване на теглото и нивата на холестерола и кръвната захар.

Разследването беше през юли 2007 г. в списанието на Американската медицинска асоциация публикува и затваря 44 възрастни хора с хипертония или високо кръвно налягане един. Участниците бяха дадени за период от 18 седмици или един ден парче от тъмно или бял шоколад (около 6 грама или 30 калории). Черен шоколад съдържа кофеин, много флавоноиди - antioxidantive вещество, предназначени за подобряване на функцията на кръвоносните съдове - и в малки количества.

В края на проучването, намаляване на кръвното налягане в тъмното група е във връзка с горното (систоличното) с около 3 мм живачен стълб (mmHg). По-ниската стойност на диастолното падна с около 2 mm Hg в контролната група с бял шоколад, кръвното налягане остава непроменено. В нито една от двете групи бяха промяна на стойностите за тегло, холестерол или кръвната захар. Въпреки това изследване още градивен елемент на шоколад изследвания допринася да се наблегне на лекари от клиниката Майо, че е твърде рано да се препоръча консумацията на шоколад да се контролира високото кръвно налягане.